2019

« Ves enrere

Samira Khodayar Pardo

Samira Khodayar Pardo

ResearchID

ORCID

khodayar_sam@gva.es

Afiliació: Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) - Generalitat Valenciana

Camps o árees d’investigació Meteorologia i climatologia de la regió mediterrània en el context del canvi climàtic, fenòmens meteorològics extrems de precipitació i temperatura, interacciones sòl-vegetació-atmosfera, modelització numèrica regionalitzada a molt alta resolució a escales de temps des de dies a dècades, assimilació d'observacions en models numèrics de previsió del temps.

Samira Khodayar Pardo és actualment líder del grup de Meteorologia i investigadora distingida d'excel·lència – CIDEGENT - en el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). Llicenciada en Física pel departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València, es va doctorar en Física en la Universitat de Karlsruhe, Alemanya. Després de passar un període d'investigació en el departament de física de la atmosfera en la universitat de York a Toronto, el Canadà, ha treballat en els últims anys com a investigadora associada en l'institut de Meteorologia i investigació del Clima (IMK-TRO, Institute of Meteorology and Climate Research) en l'Institut de Tecnologia de Karlsruhe (KIT, Karlsruhe Institute of Technology), Alemanya, reconegut com un dels centres de major prestigi mundial en la temàtica. En aquest centre va dirigir en els últims 5 anys el Grup d'Investigació "Weather extremes under Climate Change" (BMBF; Ministeri d'Educació alemany; pressupost: 1,8 Mill.) fins a 2018 quan va tornar a Espanya després d'obtindre consecutivament els projectes d'excel·lència SEJI i GenT-CIDEGENT de la Generalitat Valenciana.
 
La seua àrea d'especialització inclou la investigació de les característiques meteorològiques de la regió mediterrània en un context de canvi climàtic amb especial èmfasi en els fenòmens extrems de precipitació i temperatura, així com els processos de retroalimentació sòl-atmosfera. Amb l'objectiu principal de millorar la comprensió, quantificació, i modelització del cicle hidrològic al Mediterrani, amb èmfasi en la previsibilitat i evolució dels fenòmens meteorològics extrems fa ús de la sinergia d'observacions d'avantguarda i models climàtics regionals d'alta resolució. Ha participat en nombrosos projectes internacionals i nacionals, ha rebut nombroses subvencions competitives internacionals per a desenvolupar la seua línia d'investigació, i ha dirigit fins hui un gran nombre de treballs de recerca, incloent la supervisió directa de 6 estudiants de doctorat en els últims 5 anys. És membre del Comité Directiu Científic Internacional (ISSC) de l'Experiment del Cicle Hidrològic del Mediterrani (HyMeX, Hydrological Cycle in the Mediterranean Experiment) i coordinadora principal de l'Equip Científic d'investigació de Precipitació intensa (*ST-HP) amb més de 100 membres en el mateix programa. Des de 2019 és membre del Global Earth / Atmosphere System Study Panell (GLASS), que és un dels quatre panells centrals del projecte GEWEX (Global Energy and Water Interchanges) del Programa Mundial d'Investigacions Climàtiques (WRCP, World Climate Research Program).

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1