2021

« Ves enrere

Ethel Queralt Badia

Ethel Queralt Badia

http://www3.ibv.csic.es/index.php/es/investigacion/patologia/udc

ResearchID

ORCID

equeralt@ibv.csic.es

Afiliació: Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC)

Camps o árees d’investigació Estudi de la regulació de la mitosis , Síndrome de Cornelia de Lange

Ethel Queralt (Benavites, València, Espanya, 1975) es va graduar en Bioquímica en la Universitat de València en 1998, on va obtindre el seu doctorat en Bioquímica especialitzant-se en Cicle Cel·lular, en 2003. Durant els seus estudis de doctorat, va adquirir experiència en biologia molecular i en genètica, utilitzant el llevat com a organisme model per a l'estudi de la regulació de la transició G1/S en el cicle cel·lular. Ethel va presentar el seu treball durant la tesi doctoral en diversos congressos nacionals i internacionals i va rebre el Premi "Innogenetics Diagnostics" en la XXVII Conferència de la SEBBM (Lleida, Setembre 2004). La seua formació doctoral sota la supervisió del Dr. Juan Carlos Igual li van proporcionar una base molt sòlida per a iniciar la seua carrera com a líder de grup independent en investigació biomèdica en el futur. De 2003 a 2007, Ethel va ser becària postdoctoral en el London Research Insitute, Cancer Research UK, on va estudiar altres aspectes del cicle cel·lular com l'estabilitat del genoma i la segregació cromosòmica. Per a la seua estada postdoctoral va triar una institució capdavantera a nivell internacional per a dur a terme un projecte d'avantguarda en el laboratori del Dr. Frank Uhlmann. El Dr. Uhlmann és un expert reconegut internacionalment en el camp de la segregació cromosòmica. A través del seu treball postdoctoral, Ethel va fer contribucions fonamentals sobre l'herència genètica i la biologia de cohesinas durant la mitosi utilitzant com a organisme model el llevat de gemmació. Aquest treball també li va proporcionar l'experiència necessària en la gestió i lideratge de projectes d'investigació, crucials per a convertir-se en una investigadora independent. En 2007, Ethel va obtindre un contracte de Reintegració Ramón y Cajal en el Laboratori de la Dra. Susana Rodríguez-Navarro en l'Institut d'Investigació Príncep Felip, València. La Dra. Rodríguez-Navarro ha fet contribucions molt importants al coneixement actual de l'acoblament entre l'exportació i la transcripció de ARNm.
 
Al març de 2008, es va incorporar com a cap de grup júnior en el Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) en el IDIBELL. En 2012, va obtindre l'acreditació I3 i amb això la seua estabilització en el IDIBELL. Des de gener de 2021, Ethel lidera el Grup de Cicle Cel·lular en l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) gràcies al finançament del Programa CIDEGENT. Durant els últims 13 anys Ethel ha establit i consolidat el seu grup d'investigació estudiant principalment dues línies d'investigació: (1) Estudiar la regulació de la mitosi i la biologia de la cohesina en organismes model, i (2) Estudiar el paper de la cohesina en malalties rares com la Síndrome de Cornelia (CdLS) on apliquem els coneixements adquirits en organismes models a l'estudi d'una malaltia humana.
 
Des de 2008, Ethel ha gaudit de finançament continuat de fonts nacionals (Ministeri d'Economia i Competitivitat (MINECO) i autonòmiques (Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i d'Investigació (AGAUR), Generalitat de Catalunya). D'altra banda, també ha rebut finançament de fundacions privades com la Fundació La MaratoTV3. Ethel ha donat seminaris convidats en més de 15 instituts i universitats, en l'Associació Espanyola de Pacients de Cornelia de Lange i ha participat en activitats de divulgació científica impartint xarrades en instituts de secundàries, en la nit de la Ciència i en el dia de la Malalties rares. Ethel ha sabut transmetre la seua passió per la ciència al seu grup d'investigació creant un laboratori competitiu internacionalment i altament motivat, al mateix temps que ha creat un ambient agradable entre els membres del laboratori que els dona confiança per a aconseguir les seues metes en el futur.