Novetats

« Ves enrere

Un estudi internacional adverteix que l'escalfament global pot augmentar els patògens de plantes transmesos pel sòl

Un estudi internacional adverteix que l'escalfament global pot augmentar els patògens de plantes transmesos pel sòl

L'investigador distingit de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre col•labora en aquest treball publicat en la prestigiosa revista Nature Climate Change

Un estudi internacional publicat en la prestigiosa revista Nature Climate Change adverteix que l'escalfament global augmentarà la proporció de patògens de plantes transmesos pel sòl a tot el món. Només una xicoteta cullerada de sòl conté milions de microbis. La majoria d'aquests organismes del sòl són beneficiosos per a la humanitat ja que regulen el clima, donen suport a la fertilitat dels nostres sòls, i faciliten la producció d'aliments i fibra. D'altres, no obstant això, són capaços de devastar collites senceres, fet que es tradueix en pèrdues econòmiques importants i, fins i tot, en fam.

Feta per científics d'Espanya, Austràlia, Alemanya i la Xina, la investigació proporciona proves experimentals i d'observació global que la proporció de patògens de plantes que es troben en el sòl augmentarà en un món cada vegada més càlid. El sòl actua com reservori de molts dels patògens de plantes més agressius, com Alternaria alternata o Fusarium oxysporum, des d'on poden infectar les plantes. Conèixer l'ecologia d'aquests patògens i els futurs canvis en la distribució a escala global d'aquests és fonamental per a entendre millor com el canvi climàtic afectarà la producció d'aliments i la subsistència d'un gran nombre de persones a tot el món.

Primer atles mundial de fongs patògens de plantes

El treball, que proporciona el primer atles mundial de fongs patògens de plantes que es troben en el sòl, destaca els llocs de la Terra on aquests organismes són més comuns avui dia i en els pròxims 30 anys. A més, indica que els sòls són una reserva crítica d'alguns dels patògens de plantes més importants a tot el món. «En aquest cas, aportem proves sòlides que l'escalfament experimental i les temperatures atmosfèriques mundials s'associen positivament amb majors proporcions d'aquests organismes transmesos en terrenys de tot el món», assenyala l'autor principal de l'article, Manuel Delgado-Baquerizo de la Universitat Pablo de Olavide.

Per a generar aquests mapes, l'equip científic ha utilitzat la seqüenciació de l'ADN per a analitzar l'associació entre la proporció de patògens transmesos i els augments de temperatura en diferents tipus de terreny .

L'article destaca que les grans regions de la Terra d'Àsia, Àfrica, Austràlia i Amèrica contenen altes proporcions de patògens de plantes transmesos pel sòl. Aquestes regions corresponen a climes càlids com els dels deserts i els boscos tropicals. «Els nostres mapes mundials identifiquen els punts calents dels fongs patògens de plantes transmesos en l'actualitat i ens adverteixen sobre l'augment d'aquests a causa de l'escalfament global», recorda Delgado-Baquerizo. «L'actual pandèmia mundial ens recorda l'impacte que els microorganismes poden tenir en les nostres societats i les economies, i la importància d'aprendre més sobre la seua ecologia», indica el coautor i director del Laboratori d'Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre. «En proporcionar nous mapes sobre la distribució actual i futura d'importants fitopatògens, els nostres resultats poden guiar les mesures de gestió per a evitar futures crisis alimentàries associades al canvi climàtic», afig Maestre.

Treball de camp

El treball de camp dels investigadors ha sigut molt extens ja que han arreplegat mostres de terra de 235 llocs diferents de 18 països presents en sis continents per a abastar tota una gamma de climes: des dels deserts fins als boscos tropicals. Entre aquestes mostres figuren les recollides en l'estudi mundial de terres àrides dirigit per l'investigador de la Universitat d'Alacant en el marc del projecte BIOCOM finançat pel Consell Europeu d'Investigació (ERC).

Els resultats d'aquest nou estudi han sigut validats mitjançant l'experiment de camp sobre canvi climàtic que el grup de Fernando T. Maestre manté des de fa una dècada gràcies al suport dels projectes finançats per l'ERC BIOCOM i BIODESERT. En aquest experiment s'imita el clima pronosticat per a la segona meitat del segle XXI, i és un dels pocs experiments de canvi climàtic que es mantenen en les zones àrides de tot el món des de fa més de deu anys. «Aquest treball exemplifica la importància i el valor de fer mostrejos a gran escala i experiments a llarg termini, una cosa que no hauria sigut possible fer sense el suport de l'ERC que ha finançat el Laboratori d'Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global tots aquests anys», indica l'investigador distingit de la Universitat d'Alacant.

Referència: «The proportion of soil-born pathogens increases with warming at the global scale». Nature Climate Change, 2020 doi: 10.1038/s41558-020-0759-3