2019

« Ves enrere

Silvia De Santis

Silvia De Santis

ORCID

dsilvia@umh.es

Afiliació: Instituto de Neurociencias de Alicante, CSIC-UMH

Camps o árees d’investigació Biomedicina , Neuroimaging

La meua trajectòria investigadora va començar amb un doctorat en física en la Universitat de Roma "Sapienza", durant el qual vaig estudiar la dinàmica de difusió de l'aigua en sistemes complexos utilitzant imatges de ressonància magnètica (IRM) ponderades en difusió. Després he treballat a Cardiff University (UK), Tel Aviv University (Israel) i Maastricht University (Països Baixos), abans de mudar-me a Alacant.
 
Durant els meus anys pre i postdoctorals, em vaig centrar en ampliar l'abast de la ressonància magnètica per a investigar la microestructura cerebral a través del desenvolupament de models més específics, capaços de mesurar diferents aspectes rellevants de la composició del teixit cerebral. En la meua investigació postdoctoral més avançada, impulsada per un creixent interés cap a la neurobiologia i un desig d'amplificar l'impacte dels meus resultats, vaig desenvolupar una traducció precisa dels paràmetres de difusió en variables biològiques, demostrant que els compartiments tissulars específics, com els axons i la glia, deixen una petjada característica en el senyal de ressonància magnètica, que permet la seua descripció quantitativa. Vaig aplicar aquestes metodologies per a respondre preguntes neurobiològiques importants, com l'impacte del consum d'alcohol, l'evolució de la microestructura cerebral al llarg de la vida i la interacció entre la mielinització, el mal *axonal i la *neuroinflamación en l'esclerosi múltiple primerenca.
 
Els meus primers éxits em van atorgar visibilitat i reconeixement internacional: he publicat 1 capítol de llibre i 29 articles en revistes internacionals; m'han concedit projectes competitius com a investigador principal en convocatòries del Regne Unit, Espanya, els Estats Units i Europa. He realitzat més de 40 presentacions internacionals i periòdicament revise articles per a revistes i subvencions de prestigi. Diversos dels resultats de la meua investigació van arribar a la premsa i s'han presentat en televisió, ràdio i periòdics a través d'entrevistes. Gràcies a una Subvenció a l'Excel·lència científica de Júniors Investigadors de la Generalitat Valenciana (Pla GenT), vaig poder establir la meua línia d'investigació en el prestigiós Institut de Neurociència d'Alacant, on la meua investigació se centra en desenvolupar i aplicar tècniques d'imatge no invasives per a mesurar marcadors neuroinflamatoris en desenvolupament normal, envelliment i malalties amb un enfocament traslacional.

 

El projecte BRAIN-VIU en el qual treball es proposa desenvolupar biomarcadors no invasius de ressonància magnètica per a l'estudi de la neuroinflamació, l'estat d'activació del sistema immune del cervell, i emprar-los per a esclarir el paper de la neuroinflamació en pacients amb esclerosi múltiple en fase molt primerenca de la patologia.

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1

Persones associades al projecte com a personal tècnic de suport: 1