2022

« Ves enrere

Santiago Belda Palazón

Santiago Belda Palazón

ResearchID

ORCID

santiago.belda@ua.es

Afiliació: Universidad de Alicante

Camps o árees d’investigació Geodèsia, Rotació de la Terra, VLBI, teledetecció, aprenentatge automàtic, marcs de referència

Santiago Belda (Buñol, 1983) és enginyer en Geodèsia i Cartografia per la Universitat Politècnica de València (2009) i va finalitzar un Màster en Teledetecció a la Universitat de València l'any 2011. Immediatament després, va obtindre una beca predoctoral FPI en el departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat d'Alacant (UA). Va defensar la seua tesi a mitjan 2015, obtenint el Premi Extraordinari de Doctorat. Durant la seua etapa predoctoral va realitzar diverses estades d'investigació en el grup de Geodèsia Avançada de la Universitat Tecnològica de Viena (TU Viena). A més, va treballar en el Centre de Geociències Alemany (GFZ) amb una Beca Postdoctoral de la Generalitat Valenciana (APOSTD) durant aproximadament dos anys. A mitjan 2018 va obtindre un contracte postdoctoral finançat per un projecte del Consell Europeu d'Investigació (ERC Starting Grant) en el Laboratori d'Observació de la Terra (LEO) de la Universitat de València. Des de setembre de 2021, lidera el seu propi equip d'investigació i projecte SEJIGENT finançat pel Programa per al suport a persones investigadores amb talent (Pla GenT / Generalitat Valenciana) en la Universitat d'Alacant.

Durant la seua carrera professional, ha realitzat investigacions en diferents àrees científiques: VLBI Geodèsic/astronòmic i teledetecció per a l'anàlisi/modelada de la vegetació. Hui dia, el seu principal interés científic radica a desenvolupar noves teories/models de rotació de la Terra completament consistents amb les observacions satel·litàries mitjançant l'anàlisi de productes geodèsics VLBI. Això requereix modelar un gran nombre de processos geofísics (rebot postglacial, nivell de la mar, transport atmosfèric, circulació oceànica, variacions del camp de gravetat, mareges luni-solars, moviments tectònics…) per a proporcionar un millor enteniment de les causes/conseqüències que produeixen les variacions en els paràmetres d'orientació de la Terra (EOP) i marcs de referència Terrestre/Celeste (ITRF/ICRF) i la seua interacció amb cada subsistema. Això requereix l'ús de procediments matemàtics avançats i combinació d'observacions obtingudes de diferents fonts, a més d'una sòlida formació geodèsica, geofísica i de teoria de senyals.

L'experiència obtinguda durant aquests anys li ha permés participar en diversos projectes de l'Agència Espacial Europea (ESA), així com ser membre de diversos grups de treball internacionals com són la Unió Astronòmica Internacional (IAU), el Servei Internacional VLBI (IVS) i l'Associació Internacional de Geodèsia (IAG). És coordinador de diversos paquets de programari científic, dissenyats per a processar sèries temporals de diferents tipus de dades satel·litàries utilitzant per a això algorismes de regressió d'aprenentatge automàtic avançats i sinergia entre múltiples sensors per a detectar relacions amb els processos geofísics i biofísics. A més, és el cofundador i responsable tècnic del Centre d'Anàlisi VLBI de la UA (UAVAC), un dels 20 en el món adscrits al IVS i el primer a Espanya.

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1

Persones associades al projecte com a personal tècnic de suport: 1