Novetats

« Ves enrere

Experts de tot el món analitzen en la UA l'evolució de les xarxes socials dels caçadors recol·lectors en la prehistòria

Experts de tot el món analitzen en la UA l'evolució de les xarxes socials dels caçadors recol·lectors en la prehistòria

El 27 d'octubre de 2020 arranca un seminari web en què s'abordarà l'aplicació d'anàlisi de xarxes socials a l'estudi de l'evolució cultural, i com les interaccions socials van canviar a través del temps i l'espai

Investigadors de la Universitat d'Alacant i la Universitat de Barcelona han organitzat un esdeveniment científic en modalitat seminari web en el qual, per primera vegada, s'apleguen arqueòlegs, especialistes en ecologia conductual, antropologia evolutiva i sistemes complexos procedents d'institucions acadèmiques i centres d'investigació dels Estats Units, Espanya, França, Regne Unit, Dinamarca i Suïssa. L'objectiu de la trobada és establir les bases d'un camp emergent d'investigació: l'aplicació d'anàlisis de xarxes socials a l'estudi de l'evolució cultural per a fomentar un debat interdisciplinari sobre la manera com les interaccions socials van canviar a través del temps i l'espai.

Les trobades es duran a terme en format en línia, obertes a tota la societat, els dies 27 d'octubre, 3, 10 i 17 de novembre de 2020 en horari de 17 a 19 hores. Els seminaris, que compten ja amb més de cent participants inscrits d'un total de vint països, convertiran la Universitat d'Alacant per uns dies en un lloc de referència internacional sobre un camp emergent d'investigació de gran impacte científic.

Aquesta acció forma part del projecte PALEODEM - Late Glacial and Postglacial Population History and Cultural Transmission in Iberia, finançat per l'European Research Council - Consell Europeu d'Investigació (ERC) dins del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea. PALEODEM té com a objectiu reconstruir les dinàmiques de població entre finals del magdalenià i el mesolític recent (fa entre 15.000 i 8.000 anys) a la península Ibèrica, un període que va ser testimoni de grans transformacions climàtiques i ambientals, les quals tindrien un impacte en la demografia humana que continua sent desconegut.

L'equip del projecte, dirigit per l'investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) i membre del Grup d'Investigació de Prehistòria de la Universitat d'Alacant, Javier Fernández-López de Pablo, ha posat en marxa aquestes trobades amb l'objectiu de crear un espai internacional de discussió que fomente l'intercanvi de coneixement sobre el canvi acumulatiu cultural, la dinàmica cultural i les xarxes socials.

Tots els detalls sobre l'esdeveniment, participants, programa i registre es poden consultar en la pàgina web del projecte PALEODEM.