2022

« Ves enrere

Pilar Domingo Calap

Pilar Domingo Calap

https://www.uv.es/enbivir

ResearchID

ORCID

pilar.domingo@uv.es

Afiliació: Instituto de Biología Integrativa de Sistemas (Universitat de València-CSIC)

Camps o árees d’investigació Virología

Pilar Domingo-Calap és una biòloga interessada en les implicacions biomèdiques dels virus. Es va llicenciar en Biologia i va obtindre un Màster en Biodiversitat a la Universitat de València (UV), tots dos amb premi extraordinari. Durant el seu doctorat (2012, UV, premi extraordinari), va investigar els efectes de fitness de les mutacions en els fagos i la seua influència en l'evolució d'aquests. Durant el seu doctorat va realitzar dues estades en el *Institut de Biologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS, França), on va estudiar la taxa de mutació del VIH-1. En 2013 es va incorporar com postdoc a un Laboratori d'Excel·lència (INSERM, Université de Strasbourg), on va iniciar una nova línia d'investigació destinada a caracteritzar la diversitat genètica del poliomavirus BK i la fuita immunitària en receptors de trasplantaments.
 
En 2016 va obtindre un contracte Juan de la Cierva Incorporación per a incorporar-se a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV-CSIC). Allí va ampliar el seu treball sobre patogénesis i immunitat viral. Des de 2020 és investigadora Ramón y Cajal en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes liderant el seu propi grup, Virologia Ambiental i Biomèdica (EnBiVir). La seua principal línia d'investigació, la caça de virus del medi ambient per al seu ús en biomedicina, promou els fagos com un prometedor tractament alternatiu contra els bacteris multiresistents.
 
És investigadora principal de projectes nacionals i internacionals (ESCMID Research Grant, Reptes-Investigació, VLC-Biomed, i SEJIGENT). A més, ha signat acords de transferència i ha establit col·laboracions amb hospitals nacionals, la qual cosa li permetrà explorar directament la teràpia amb fagos en l'àmbit clínic, principalment com a ús compassiu. Recentment, la pandèmia ocasionada pel SARS-CoV-2 l'ha portada a realitzar estudis de vigilància epidemiològica a través de les aigües residuals i a estudiar vies alternatives de transmissió (FONS COVID-19 ISCIII, CSIC PTI+ Global Health. Té més de 50 publicacions, incloent articles científics en revistes com PLoS Genetics, PLoS Pathogens, Nature Communications o Nature Microbiology, i capítols de llibres, i ha sigut revisora de més de 100 manuscrits de revistes internacionals.
 
Pilar participa en activitats docents, principalment en Genètica, Evolució, Virologia i Teràpia de Fagos en la UV, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, la Howest International University, la Université Franche-Comté, la University of Applied Sciences Groningen i la Université de Strasbourg. Finalment, Pilar està molt implicada en la divulgació científica. Dirigeix un projecte de la FECYT anomenat SUPERFAGO i diversos tallers de divulgació, i ha sigut ponent convidada en edicions especials en activitats de dona i ciència, i col·labora amb mitjans de comunicació internacionals i nacionals per a acostar la ciència a la societat.

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1

Persones associades al projecte com a personal tècnic de suport: 1