2022

« Ves enrere

David Peris Navarro

David Peris Navarro

https://linktr.ee/perisd

ResearchID

ORCID

david.perisnavarro@gmail.com

Afiliació: Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos (IATA) - CSIC

Camps o árees d’investigació Biodiversitat, evolució i aplicacions industrials de fongs al camp dels aliments

El Dr. Peris va completar el Ph.D. en Biotecnologia a la Universitat de València a 2012. David Peris té experiència en genòmica comparada, evolució de fongs, fenotipat automatitzat de microbis, bioinformàtica i aplicacions biotecnològiques. Des de 2021, és investigador principal a la Universitat d'Oslo (Noruega) i Investigador Senior a la Universitat Internacional de València (VIU, Espanya). En Juliol de 2022, Dr Peris s'unirà com a investigador distingit a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC), amb el plan GenT CIDEGENT, projecte finançat per la Generalitat Valenciana. Dr. Peris continua estudiant els mecanismes d'especiació i adaptació de bolets i llevats. El seu grup, FunGIA (FUNgal Genomics and Industrial Applications), implementa ferramentes bioinformàtiques en l'estudi de l'evolució i adaptació de fongs, a més de desenvolupar nous mètodes moleculars per generar noves soques amb aplicacions a la producció d'aliments saludables, segurs i sostenibles.

La seua carrera s'ha dut a terme en quatre països diferents: i) Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (2007-2012) (Investigador FPI), Espanya. La tasca principal era la caracterització de llevats híbrids interespecífics aïllats d'ambients industrials, demostrant la importància de la hibridació com a mecanisme d'adaptació a condicions d'estrés; ii) Universitat de Manchester (2010), UK. Allí, va estudiar la composició proteòmica i la formació de complexos proteics en híbrids; iii) Universitat de Wisconsin-Madison (2012-2017) (Investigador Postdoctoral), Estats Units. On estudià una llarga llista de soques de Saccharomyces aïllats d'ambients naturals de diferents països, per tal d'aplicar genòmica de poblacions i comparada, com també la seua caracterització fenotípica. També desenvolupà nous mètodes moleculars per generar híbrids sintètics i aplicar-los als sectors del biofuel i la producció de cervesa; iv) Institut d'Agroquímica i Tencologia dels Aliments (IATA) – Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) (2017-2019) (Investigador Postdoctoral Marie Sklodowska Curie), Espanya. En aquesta última etapa, va estudiar en llevats, els efectes de l'herència mitocondrial en la tolerància a la temperatura i l'estrés industrial, a més de l'impacte en l'estabilització del genoma nuclear en híbrids. També va liderar el desenvolupament i aplicació de rutines bioinformàtiques per a l'estudi del genoma, transcriptoma i altres òmiques en infraestructures de computació d'altes prestacions (HPC), com RES@Tirant i Sigma2@SAGA.

Contribucions a la societat

Les investigacions de Peris han sigut traslladades a la societat mitjançant el desenvolupament de 3 propietats intel·lectuals i 2 patents. Ha desenvolupat mètodes moleculars per generar diversitat en llevats i poder oferir noves propietats d'interés industrial. Heineken® ha sigut beneficiari d'algunes soques del grup, generant noves línies de cervesa, com la "Wild Lager". Dr. Peris és coautor de 25 articles en revistes indexades d'àmbit internacional (2 foren portades de revista i una estava en el 1% de les més citades al 2018), 3 revisions (una en el top de les més citades en 2018/19) i 2 articles a revistes nacionals.

Supervisió i docència

Dr. Peris ha sigut docent en genètica general, biologia evolutiva, micologia, bioinformàtica i biologia sintètica en Espanya, Noruega i Perú. Ha supervisat 7 estudiants de grau, 3 estudiants de màster, 6 investigadors predoctorals i 3 investigadors postdoctorals. Actualment supervisa 2 investigadors predoctorals. La majoria dels seus mentees mantenen vinculació amb l'ambient acadèmic o la investigació en Espanya o fóra (Estats Units, Noruega, Argentina). 

Altres contribucions

Dr. Peris ha participat en 16 projectes d'investigació, 6 com a Investigador Principal. Els seus projectes han sigut finançats per la Comissió Europea dintre del marc H2020, la xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i la companyia Illumina Inc. Recentment, els projectes PloidYeast i Sacchar2Omics han sigut finançats pel programa FRIPRO de la Research Council of Norway (RCN) i el programa GenT CIDEGENT de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital que pertany al govern de la Generalitat Valenciana, respectivament. Peris ha sigut president de la secció regional de Científics Espanyols als Estats Units (ECUSA) – Midwest (2015-2017), on ha desenvolupat programes de tutela i divulgació, a més de participar activament en events de divulgació organitzats per SFNO (Spanske Forskere i Norge).IENO (2021). També és membre editorial de 2 revistes internacionals (BMC Genomics i Frontiers in Fungal Biology), ha sigut revisor de projectes (a un país) i revisor d'articles a 18 revistes internacionals. Ha participat en conferencies (3 com a orador invitat), contribuint amb pòsters i xarrades. Finalment, ha sigut guardonat amb 6 bosses de viatge, 1 premi a la carrera professional (GSA@DeLill Nasser), un premi a la millor xarrada científica i un altre al millor pòster científic.

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1

Persones associades al projecte com a personal tècnic de suport: 1