Novetats

« Retour

Una col·laboració entre investigadors de el Pla Gen-T descobreix una àmplia resposta fotoelèctrica en un material bidimensional

Una col·laboració entre investigadors de el Pla Gen-T descobreix una àmplia resposta fotoelèctrica en un material bidimensional

L'obtenció de nous materials bidimensionals (2D) amb respostes eficients pel que fa a estímuls externs, com ara la llum, és una de les vies més prometedores per al disseny de dispositius electrònics a escala nanomètrica. Això és precisament el que han descobert els nostres investigadors de el Pla Gen-T Reis Calvo (UA) i José J. Baldoví (ICMol, UV) en un material 2D que destaca per la seva estabilitat quan és exposat a l'aire. El material està format per àtoms de ferro, fòsfor i sofre, i es coneix per la seva fórmula química com FePS3. L'estudi, realitzat en col·laboració amb experts reconeguts internacionalment en aquest camp de l'Institut de Ciències de Madrid (ICMM-CSIC) i l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol), ha estat recentment publicat a la revista NPJ 2D Materials & Applications i ens mostra l'àmplia resposta fotoelèctrica d'aquest material, així com el seu potencial interès en aplicacions optoelectròniques.

Aquests materials, el gruix pot reduir-se a unes quantes capes d'àtoms o fins i tot a una sola, cobreixen un gran rang de propietats i han suscitat una gran atenció en els últims anys en física, química i ciència de materials. En l'article, els nostres investigadors se centren en les propietats fotoelèctriques de l'FePS3 combinant diferents tècniques experimentals i simulació per ordinador, la qual cosa els permet concloure que podria ser "un bon candidat per a aplicacions optoelectròniques causa de la seva àmplia resposta fotosensible". "Es tracta d'un material que pot detectar llum en un ampli rang de l'espectre òptic, des de l'infraroig fins a l'ultraviolat, el que significa un primer pas cap a la seva possible aplicació en fotodetecció", destaca la investigadora líder d'aquesta investigació, Reyes Calvo. "Es tracta d'un material assequible que es pot reduir molt fàcilment a unes poques capes de gruix atòmic ia més presenta una alta estabilitat a l'aire".

El proper pas d'aquesta investigació estarà centrat en desvetllar una altra de les característiques d'aquest material: les seves propietats magnètiques. "Ja hem realitzat càlculs basats en primers principis que prediuen un ordenament magnètic a baixes temperatures, la qual cosa incrementa el potencial d'aquest material en altres aplicacions com, per exemple, l'espintrònica" assenyala Baldoví. La espintrònica és una tecnologia emergent que persegueix el disseny i la fabricació de dispositius cada vegada més petits i eficients que aprofitin a el mateix temps els graus de llibertat que ens ofereixen la càrrega i l'espín dels electrons. En aquest context, Baldoví considera clau la combinació de l'FePS3 amb altres materials 2D formant heteroestructures "ja que el material té un potencial enorme per donar lloc a nous materials multifuncionals que combinen de forma sinèrgica més d'una propietat".