Rosa M. Arán Ais
Afiliació: Universidad de Alicante
Camps o árees d’investigació Electroquímica, Electrocatàlisis, Ciència de superfícies
La Dra. Rosa M. Aran Ais (Elx, Espanya, 1987) es va llicenciar en Química per la Universitat d'Alacant en 2010 i va obtindre el doctorat internacional en Electroquímica, Ciència i Tecnologia en la mateixa universitat en 2016, període durant el qual va realitzar dues estades en centres d'investigació estrangers (Cornell University (els EUA) i Technische Universität Berlin (Alemanya)). Ha rebut diversos premis per la seua tesi, incloent el premi extraordinari de doctorat 2016, el premi a la millor tesi de la regió d'Alacant 2016, atorgat per la Reial Societat Espanyola de Química, i l'III Premi Antonio Aldaz 2018 al millor doctorat en el camp de l'Electroquímica. Des de 2017, ha sigut investigadora postdoctoral en el Departament de Física de la Ruhr-Universitat Bochum (Alemanya) i en l'Institut Fritz-Haber Berlín de la Societat Max Planck (Alemanya). Al juliol de 2020 es va unir al grup d'Electroquímica de Superfícies de la Universitat d'Alacant gràcies al programa GenT de la Generalitat Valenciana.
Rosa Aran ha sigut nomenada líder d'un grup associat a la Societat Max Planck en col·laboració amb l'Institut Fritz-Haber (Berlín, Alemanya). Aquest lloc, iniciat aquest mateix 2021, reforça la col·laboració de l'Institut d'Electroquímica de la Universitat d'Alacant amb la Societat Max Planck a través de la investigació que està realitzant Rosa, que es basa en el desenvolupament d'elèctrodes monocristalins bimetàl·lics per a fins electrocatalítics. A més, aquest ambiciós projecte pretén aprofundir en la comprensió a nivell atòmic del paper jugat per l'estat químic i l'estructura superficial d'aquests catalitzadors heterogenis durant el procés electroquímic.
Les importants contribucions d'aquesta investigadora als camps de l'electroquímica de superfícies i la electrocatàlisis han donat com a resultat més de 30 publicacions en revistes d'alt impacte, incloent Nature Energy, Nature Catalysis, JACS, ACS Catalysis, Nano Letters i Angewandte Chemie. La seua investigació es centra en estudis fonamentals sobre les relacions estructura superficial-activitat-selectivitat per a processos electrocatalíticos, treball basat en l'ús d'elèctrodes monocristalins i nanopartícules metàl·liques de grandària i forma controlades en combinació amb mètodes electroquímics i espectroscòpics.