2019

« Ves enrere

Javier Fernández-López de Pablo

Javier Fernández-López de Pablo

http://Paleodem.eu

ORCID

jfernandezlopez@gcloud.ua.es

Afiliació: I.U. d'Investigació en Arqueologia y Patrimoni Históric, Universitat d'Alacant

Camps o árees d’investigació Prehistoria , Arqueologia , Evolució Humana , Evolució Cultural , Paleo-ecologia , Modelització

Doctor per la Universitat d'Alacant (2005), investigador postdoctoral i professor del Departament d'Antropologia de la Universitat de Califòrnia Santa Bàrbara (2006-2009), investigador postdoctoral del programa Torres de Quevedo (2009-2011), investigador "Ramón y Cajal" (2012-2016) i investigador principal (2017-2019) en l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i Professor de Etnoarqueología en la Universitat Rovira i Virgili (2017-2019). Em vaig incorporar a la Universitat d'Alacant al juliol de 2019 com a Investigador Distingit amb una Beca CIDEGENT.
 
Els meus interessos d'investigació se centren en l'estudi de les interaccions humà-ambientals i la reconstrucció de la dinàmica de la població humana des del Plistocé tardà fins a l'Holocé primerenc. Teòricament, estic interessat en l'Ecologia del Comportament Humà i la Teoria Evolutiva de la Transmissió Cultural per a provar models demogràficament dependents del canvi cultural en el seu context ecològic. Metodològicament la meua activitat científica és àmpliament multidisciplinària cobrint tecnologia lítica, arqueologia costanera, arqueologia del paisatge, sistemes d'informació geogràfica, anàlisi d'isòtops estables, modelat de radiocarboni, mètodes bayesians, metaanàlisi de dades arqueològiques i modelatge computacional basat en agents.
 
Actualment dirigisc tres projectes d'investigació secundats pel Ministeri d'Economia i Competitivitat d'Espanya denominats POSTGLACIAL-MED I, POSTGLACIAL-MED II i MULTISCALAR-DEM. Entre 2014 i 2016, he sigut científic a càrrec d'una beca postdoctoral IEF-Marie Curie de 2 anys sobre les respostes culturals i econòmiques al canvi climàtic durant l'edat Mesolítica-Bronze a la Vall de l'Alt Vinalopó (Comunitat Valenciana). Actualment soc l'Investigador Principal d'una Beca ERC-*Consolidator (Ref. 683018) titulada "Història i Transmissió Cultural de la Població Glacial Tardana i postglacial PALEODEM a Ibèria".
 
He publicat els resultats de la meua investigació com a autor principal en les principals revistes de la meua disciplina com Nature Communications, Plos One, Quaternary Science Reviews, Global and Planetary Change, Journal of Archaeological Science, Journal of Archaeological Method and Theory i Journal of Quaternary Science. Durant els últims cinc anys, he publicat com coeditor convidat tres números especials en Quaternary International, titulats "L'hora de la marea: noves perspectives sobre l'explotació dels recursos intermareals pels caçadors, pescadors i recol·lectors a l'Europa atlàntica i les regions mediterrànies", Quaternary Science Reviews (2016) "Respostes socioecològiques de les glaceres tardanes a l'Holocé primerenc a la inestabilitat climàtica a la regió mediterrània" i la Revista Philosophical Transactions de la Royal Society B "Enfocaments transversals a la demografia prehistòrica" (2021).

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1 (CIDEGENT), 2 (ERC)

Persones associades al projecte com a personal tècnic de suport: 1 (CIDEGENT)