2020

« Ves enrere

Michael Gabler

Michael Gabler

www.uv.es/miga

ORCID

michael.gabler@uv.es

Afiliació: Departament d'Astronomia i Astrofísica. Universitat de València

Camps o árees d’investigació Astrofísica estel·lar, Explosions de supernoves i els seus romanents, Estreles de neutrons, Hidrodinàmica numèrica i Magneto-hidrodinàmica

Després d'obtindre la llicenciatura en Física per la Friedrich-Schiller-Universität de Jena (Alemanya), em vaig traslladar a Munic per a realitzar el meu doctorat en l'Institut Max-Planck d'Astrofísica (MPA) en el camp de les oscil·lacions de les estreles de neutrons. Durant aqueix període també vaig realitzar estades de llarga duració en la Universitat de València (UV) i en la Universitat Aristòtil de Tessalònica. La meua tesi doctoral, finalitzada en 2011, va ser premiada amb el Universe PhD Award a la millor tesi doctoral teòrica de 2011 en el Excellence Clúster Universe de Munic, Alemanya. Després d'un primer lloc postdoctoral a València (2011-2014), on vaig intensificar la meua investigació de les estreles de neutrons altament magnetizades, vaig tornar al MPA per a treballar en el camp de les explosions de supernoves (2014-2019). En 2019 vaig treballar una breu temporada com a professor visitant en la Universitat Estadual de Santa Cruz, Ilhéus, el Brasil, fins que vaig començar el meu actual treball com a investigador distingit d'excel·lència - CIDEGENT en el departament d'astronomia i astrofísica de la UV.

La meua investigació es centra en el camp de les explosions estel·lars i els seus romanents. Les condicions físiques d'aquests esdeveniments són tan extremes que no hi ha manera de reproduir-les directament en els laboratoris terrestres. Per això, simulem les explosions en simulacions numèriques molt complexes i les comparem amb les observacions. Les preguntes a les quals volem donar resposta són: Com exploten exactament les estreles al final de la seua vida? Què poden dir-nos els romanents d'aquestes explosions sobre aquests esdeveniments catastròfics? Com es comporta la matèria en les condicions físiques úniques durant l'explosió i també dins dels romanents compactes: estreles de neutrons o forats negres?

S'espera que aquests fascinants esdeveniments siguen fonts d'ones gravitacionals i neutrins. No obstant això, hem de ser molt afortunats per a observar un esdeveniment d'aquest tipus dins de la nostra Galàxia, on l'última explosió va ocórrer fa diversos segles. La meua investigació es centra, per tant en el que els romanents de les supernoves unes hora, dies, centenars o milers d'anys després de l'inici de l'esdeveniment, poden dir-nos sobre el mecanisme de funcionament del principi de l'explosió. En el nostre programa CIDEGENT investiguem detalladament la diferència en el resultat de les explosions de supernoves depenent de diferents models de l'estrela progenitora i apliquem aquests resultats en comparacions amb romanents de supernoves ben coneguts com *SN 1987A i la nebulosa *Cas A.

Persones associades al projecte com a personal investigador de caràcter predoctoral: 1